četvrtak, 12. siječnja 2017.


ČUVAR DJEČIJIH OSMIJEHA U ZIMSKOM PERIODU: Dobrotvor Arno Gujon 12. put zaredom dočekao Novu godinu sa Srbima na Kosovu! (FOTO)


By on 04:24

Dvanaesta je godina kako Arno Gujon Novu godinu i Božić provodi sa Srbima na Kosovu; dvanaest godina je ovaj Francuz istinski Deda Mraz tamošnjoj djeci. I ovaj put je božićni konvoj njegove humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ stigao do srpskih enklava da tamošnje ljude obraduje, učini im podnošljivijim težak život u izolaciji i uvjeri ih da nisu sami i ostavljeni.Deset volontera ove organizacije zajedno sa Gujonom dopremili su 12 tona pomoći čija vrijednost prelazi 85.000 eura, a pored robe mladi Francuzi su dopremili i 80 grla ovaca za socijalno ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji.



- Sve ove godine smo uz Srbe koji žive izolovano i usamljeno. Ovo je prava pomoć koja treba Srbima sa Kosova. Oni su vrijedan i radan narod koji ne živi u iščekivanju pomoći već radi sve što je u njegovoj moći kako bi imao normalan i dostojanstven život. Na taj način smo željeli da pomognemo porodice da pokrenu mini-farme ili da pojačaju već postojeće farme sa ciljem da žive od svog rada - kaže Arno Gujon kome je ovo bio 40. konvoj koji je stigao na Kosovo od 2004. godine otkad postoji ova humanitarna organizacija.




- Božićni konvoj je postao tradicija pošto ga organizujemo svake godine od 2004. Spremamo ga tokom cijele godine sa volonterima koji prikupljaju pomoć od francuskih preduzeća sa kojima sarađujemo. Krenuli smo iz Grenobla 26. decembra ujutru i stigli u Gračanicu 27. decembra uveče. Tamo nas je dočekao otac Srđan koji je na čelu kancelarije za dobrotvorni rad Eparhije raško-prizrenske koju finansiramo od 2011. Od 28. do 31. smo dijelili pomoć od jutra do mraka, bez prestanka. Spavali smo u Visokim Dečanima u noći između 30. i 31. To je bilo nevjerovatno iskustvo za volontere koji su tamo bili prvi put. Bili su iznenađeni koliko zbog ljepote manastirskog zdanja izolovanog od spoljašnjeg svijeta toliko i zbog gostoprimstva i oštroumnosti monaha koji tamo žive - sumira utiske Gujon, divni mladi čovjek kome je od njegove devetnaeste godine pomoć ovdašnjim Srbima i poziv i životna misija. I sam je odrastao uz tamošnju djecu, preživljavao njihove sudbine.



- Iz godine u godinu gledao sam kako ta djeca rastu. Prije dvanaest godina sam jednoj devojčici poklonio lutku, a ove godine sam poklone dao njenom djetetu. Mnoge djevojčice su postale žene i majke pa sad već pomažemo i drugu generaciju mališana. Zbližili smo se i postali istinski prijatelji. Ovaj put me je dirnula mala Nevena Belošević iz Crkoleza. Upoznao sam je dok je još bila beba, a sada ima pet godina. Uvijek je nasmijana uprkos nemaštini u kojoj živi, slatka je i podsjeća me na moju kćerku. Dirnuo me je i susret sa jednom bakom koja živi izolovano u novobrdskom kraju. Sat vremena nam je trebalo da po zavejanom putu dođemo do nje. Ponovila mi je riječi koje često slušam na Kosovu i Metohiji: ``Dođite opet i da nemate ništa, volimo da vidimo ljude, a osim vas niko nije došao da nas posjeti``. Bila je istinski srećna što smo tu uz nju usred zime - priča Arno.



I napominje kako su svakom čovjeku s kojim su se sreli rekli da se ne susreće sa desetoro volontera, desetoro mladića koji su uzeli odmor da bi došli da slave Božić sa Srbima na Kosovu, već sa deset hiljada donatora, koji nisu zaboravili francusko-srpsko prijateljstvo.



Pomoć vrijedna četiri miliona eura



Humanitarna fondacija ``Solidarnost za Kosovo`` samo je tokom prošle godine u poljoprivredne projekte, školstvo i zdravstvo uložila 650.000 eura, a ukupna vrijednost pomoći od 2004. do danas je preko četiri miliona eura.



Ko je Arno Gujon



Rođen je u Grenoblu, a prvi dodir sa srpskim narodom imao je u Zvorniku u Republici Srpskoj, gdje je upoznao buduću suprugu sa kojom danas živi u Beogradu. A na Kosovo je prvi put došao krajem 2004. godine kada je sa bratom i dvojicom prijatelja dovezao prvi kamion sa humanitarnom pomoći.

(Blic.rs)

Comment for "ČUVAR DJEČIJIH OSMIJEHA U ZIMSKOM PERIODU: Dobrotvor Arno Gujon 12. put zaredom dočekao Novu godinu sa Srbima na Kosovu! (FOTO)"

0 komentari

Objavi komentar